Logo

Pochopení okolí - Jedna z nejvíce nejvíce nenaplňovaných potřeb rodičů "jiného" dítěte

Srpen 2021

Máte možnost druhému (kamarádce, svému rodiči, známému) vyprávět svoje příběhy s „jiným“ dítětem?

Když jsem se já pokoušela povídat, co doma s Markem (AS) prožíváme, tak jsem příliš neuspěla. Povědět jsem mohla, ale pochopení se mi nedostalo.
- Většinou mi nerozuměli. Nedokázali si představit, co se za mými slovy skrývá… Chápu to, protože se s podobným „jiným“ dítětem do kontaktu nedostali, a tak si těžko mohli představit, jaké to je.
- Často se divili, protože Marka na chvilku viděli a nějak jim neseděla zkušenost ze setkání a tím, o čem vyprávím … Chápu to, protože setkání s mým dítětem se uskutečnilo vždy jenom tehdy, pokud byl v luxusní kondici.
- Často mě politovali, že mám doma toho postiženého chudáka, co se o něj bude třeba pořád starat. .. Chápu to, protože do jejich vnímání se promítaly předsudky.
- Často mi dávali rady, které pro mě byly málo použitelné… Chápu to, protože mi radili na základě zkušenosti, do které se „jinakost“ málo a spíš vůbec nepromítala.

Pochopení jsem nedostala a cítila jsem se v tom sama. Pocit, že mi druzí rozumí, o čem vyprávím, jsem získala až na setkávání s rodiči dětí, které byly taky tak trochu „jiné“. Na skupiny jsem přestala chodit až v době Markova dospívání, kdy byla situace doma hodně složitá a já si uvědomila, že ke zlepšení mohu přispět jedině velkou změnou u sebe. Začala jsem se intenzivně věnovat osobnímu rozvoji, absolvovala jsem Výcvik koučování a Sebezkušenostní výcvik v Rogersovské psychoterapii a na skupiny rodičů mi nezbýval čas.

Do rodičovských skupin jsem se vrátila před více než dvěma lety. Akorát jsem se přesunula na druhou stranu, na stranu facilitátora / organizátora setkávání.
A vlastní zkušenost o léčebném sdílení a potřebě pochopení mi potvrzují i další rodiče, například maminka „jiné“ holčičky:
„… Sdílení je pro mě důležitý. Uvědomila jsem si, že, co se takhle setkáváme, tak nemám potřebu to řešit s jinými lidmi. Nezatěžuju je s tématy, které mohu probrat s vámi, a tím pádem se moje veškeré vztahy, co mám, hodně uvolnily. …“

Pokud máte zájem, přidejte se Sebepoznávací a podpůrná skupin

Články

Archiv článků