Logo

Máme jiný web, protože i my jsme "jiní"

Duben 2020

Tenhle web jsme vytvářeli s Markem v čistém HTML za podpory kamaráda webaře a grafičky. Kdybych byla v týmu realizátorů, jak bývalo v mojí bývalé práci, tak bych se nyní mohla poplácat po rameni. Mohla bych se radovat, že je hotovo.

Teď jsem v jiné pozici. Naopak jsem na začátku. Chci se živit tím, o čem na webu píši - individuálními konzultacemi s použitím koučovacích technik. Proto jsou pro mě důležití ti, kteří na web přijdou a budou mít o moje služby zájem.

Ale zpátky k webu. Výsledný web je jiný, než se na internetu obvykle vyskytují. Ačkoli se nám snad podařilo vzhledově se přiblížit. Jiný je především svojí konstrukcí a způsobem vytváření. Neobsahuje žádné scriptování nebo mechanismy na buildování. Byl vytvořen bez použití nástrojů a rozšíření, které jsou obvyklé pro správu obsahu webů (jako je webnode, joomla, nebo specializované CMS systémy).

A proč jsme nešli obvyklou cestou vytváření webů? Protože standardně vytvářené weby obsahují spousta zbytečností, které jsou mnohdy jenom pro parádu. Protože poskytovatelé svoje zákazníky vážou k sobě tím, že další správa webu je možná jenom přes jejich nástroje nebo budou své weby složitě rozcházet jinde v případě rozvázání spolupráce. Protože výsledkem jsou obrovské soubory, které se v prohlížečích dlouho načítají, a navíc v sobě mají spousta skriptů prováděných na straně klienta, tedy v počítači návštěvníka webu. To je malý výčet technických hledisek, proč jsme zvolili realizovat web přes čisté html.

A mojí vlastní motivací postavit web na jiném základě bylo i to, že hlavním tématem je právě „jinakost“. Jinakost daná diagnózou Aspergerův syndrom a ADHD.

Můj syn se za mé vydatné podpory snaží upravit svoje "rozhraní" požadavkům současného světa. Přesto je v jádru hodně jiný. S jinými názory, s jinými pohledy na svět, s jiným chápáním priorit, s jiným pohledem na to, jak by měla naše společnost fungovat, s vnitřním světem odmítajícím změny a striktně dodržující složitě vytvářené dohody. Jiný...

... A náš web je nám podobný.